-
Koszyk jest pusty!
Zdrowe żywienie. Zdrowy dystans. Zdrowe Podejście.
Sól kuchenna (NaCl), tak często przez nas dodawana do wszelkich potraw, jest obwiniana głównie za podnoszenie ciśnienia krwi. Jak już wiemy, nie jest to nic dobrego. A ile jest w tym prawdy? Zaraz się dowiesz :)
Czy sól podnosi ciśnienie?
Tak.
Każde 6g soli dziennie to wzrost ciśnienia o 0,4 mmHg w ciągu roku. Niewiele?
Przeciętny Polak zjada około ~13g soli w ciągu doby. W zaokrągleniu, skutkuje to wzrostem ciśnienia o 1mmHg każdego roku. Jeśli masz 20 lat, ciśnienie w normie (np. 120/80) i spożywasz sól na przeciętnym polskim poziomie, w wieku 60 lat masz gwarantowane nadciśnienie.
To beznadziejnie, bo 62% udarów i 49% przypadków choroby wieńcowej serca ma swoje podłoże w nadciśnieniu tętniczym.
Ponadto, zwiększenie średniego dziennego spożycia NaCl o 5g/dzień wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia udaru o 23%.
Oczywiście, podaż soli nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na nasze zdrowie i ciśnienie krwi. Mam nadzieję, że jest to oczywiste. Powyższy przykład, na konkretnych liczbach, służy zobrazowaniu niebagatelnego, negatywnego wpływu NaCl.
Ile soli dziennie możemy zjeść?
Aktualne rekomendacje mówią o 5g dziennie.
Dlaczego warto ograniczyć sól?
Co ciekawe, efekt hipotensyjny po redukcji spożycia NaCl jest wyższy u osób rasy czarnej, u osób starszych, u chorych na cukrzycę i u osób z zespołem metabolicznym.
Jakby tego było mało, im więcej soli jesz, tym wyższe ryzyko, że będziesz gruby.
Dzieje się tak z kilku powodów:
Sól ukryta w produktach.
Pamiętaj, że sól to nie tylko to co dodajesz do potraw w postaci soli kuchennej. To też NaCl zawarta w produktach, której nie widać. Znajdziesz ją najczęściej w produktach bardzo przetworzonych takich jak: konserwy, szynki, kiełbasy, chipsy…
Oprócz tego, sporo soli czai się na Twoje zdrowie w przyprawach. Gotowe mieszanki typu „przyprawa do kurczaka” składają się w 30% z soli. Warto mieć tego świadomość sięgając czy to po produkty czy też po przyprawy.
Twoje zdrowie podziękuje Ci za obniżenie podaży o choćby 2g, ale najlepiej by było jakbyś ograniczył do 5g dziennie.
Sól himalajska – różowe złoto.
Parę lat temu był na nią szał, ale do dziś ma grono zwolenników, które twierdzi, że jest super zdrowa, bo ma dużo składników mineralnych.
I to prawda. W sensie, że ma magnez, żelazo wapń i pewnie wiele innych składników, a nie że jest zdrowa.
Tylko, że co nam po 2mg magnezu i 1mg wapnia na 100g (zapotrzebowanie na wapń i magnez to odpowiednio ~1000mg i ~400mg)? To są śladowe ilości. Zwłaszcza, że nie używamy soli po 50g na porcje, a najlepiej jak użyjemy <5g dziennie. Jak obliczymy ilość tych składników na 1g soli to uzyskamy skrajnie małe, nieistotne wartości.
Ponadto, w Polsce jest obowiązek jodowania soli kuchennej i bardzo dobrze, bo dzięki temu rzadziej chorujemy (np. na choroby związane z tarczycą). Sól himalajska nie musi być jodowana. Jeśli zamienimy zwykłą sól kuchenną na niejodowaną himalajską to strzelamy sobie w kolano.
Warto kupić sól himalajską tylko jeśli masz przezroczystą solniczkę i różowe kryształki soli ładniej w niej wyglądają (ale solić i tak lepiej białą jodowaną, schowaną w szafce).
Podsumowanie.
Przeciętny Polak spożywa ponad 2x więcej soli niż powinien. Jej zły wpływ na zdrowie jest bardzo dobrze ugruntowany w literaturze i nie ma nawet co z tym dyskutować. Ograniczenie jej spożycia może realnie wpłynąć na Twoje zdrowie, nie lekceważ tego. W prosty sposób możesz zadbać o swoje zdrowie lub też regularnie dokładać cegiełkę do rozwoju chorób układu krążenia – decyzja należy do Ciebie. Najprościej ograniczyć sól unikając produktów mocno przetworzonych i gotowych mieszanek przypraw. Gdy sięgasz po solniczkę, pamiętaj, że powinna być w niej zwykła sól jodowana – Twoja tarczyca będzie Ci wdzięczna.
Bibliografia
1.Structural characterization of Himalayan black rock salt by SEM, XRD and in-vitro antioxidant activity - Vikas Chander et al.
2.Normy żywienie dla populacji Polskiej - Instytut Żywności i Żywienia
3.Wytyczne ESC/ESH dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym (2018)
4.Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials - Feng J He et al.
5.Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: metaanalysis of prospective studies - Pasquale Strazzullo et al.
6.Salt and obesity: a systematic review and metaanalysis of observational studies - Seyedeh Parisa Moosavian et al.