-
Koszyk jest pusty!
Zdrowe żywienie. Zdrowy dystans. Zdrowe Podejście.
Rybki zasługują na wyjątkową uwagę ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Są to tłuszcze, których nasz organizm nie wytworzy sam więc musimy je dostarczyć z pożywienia. Musimy, bo w przeciwnym razie organizm się wkurzy i może płatać nam niemiłe niespodzianki.
Zapotrzebowanie na omegi.
Dla kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3 zapotrzebowanie wynosi 0,5% energii z diety,
Dla kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6 wynosi 4% energii z diety,
Z kolei dla EPA i DHA z grupy omega-3 wynosi 250mg/dobę lub 2 porcje (1 porcja to około 90g) ryby w tygodniu (w tym raz tłusta). To jest dla nas najważniejsza informacja na potrzeby artykułu. Należy wspomnieć, że dostarczanie nawet 5g dziennie EPA/DHA nie niesie ze sobą negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Także trudno „przedawkować” te kwasy.
Warto wiedzieć, że nasz organizm potrafi zamienić trochę ALA na EPA i DHA. Trochę, bo szacuje się, że u mężczyzn konwersja ALA na EPA wynosi 0,3%-8%, a na DHA nie przekracza nawet 1%. U kobiet sytuacja wygląda lepiej. Konwersja ALA do EPA sięga 21%, a do DHA około 9%. Mądre głowy mówią, że ta różnica między płciami może wynikać z wyższego zapotrzebowania na te kwasy w trakcie ciąży i karmienia piersią. Ot, taki mechanizm ewolucyjny.
Wspomniana konwersja i jej wielkość nie są jednak sprawą pewną i lepiej nie opierać się jedynie na kwasie alfa-linolenowym. Jeśli nienawidzisz ryb w każdej formie to warto suplementować EPA i DHA.
Źródła tłuszczów.
Najlepszym źródłem kwasu ALA są oleje roślinne (rzepakowy, lniany), ale także orzechy włoskie i niektóre rośliny strączkowe.
Nazwa produktu |
Zawartość ALA (g/100g produktu) |
Olej lniany |
59,2 |
Nasiona lnu |
16,6 |
Olej rzepakowy tłoczony na zimno |
9,91 |
Olej rzepakowy |
8,07 |
Olej sojowy |
6,79 |
Orzechy włoskie |
6,57 |
Olej z zarodków pszennych |
5,45 |
Margaryny |
1,16-2,50 |
Soja (nasiona suche) |
1,49 |
Szczypiorek |
0,35 |
Soczewica czerwona (nasiona suche) |
0,27 |
EPA i DHA występują najczęściej w rybach morskich.
Nazwa produktu |
Zawartość DHA (g/100g produktu) |
Łosoś |
2,15 |
Pstrąg tęczowy |
1,76 |
Makrela |
1,12 |
Tuńczyk |
0,68 |
Śledź |
0,62 |
Węgorz |
0,57 |
Halibut biały |
0,37 |
Morszczuk |
0,32 |
Pstrąg strumieniowy |
0,29 |
Korzyści zdrowotne.
Wdzięczny za regularne pokrywanie zapotrzebowania na EPA i DHA będzie ci przede wszystkim układ krążenia. Kwasy EPA i DHA chronią Twój organizm przed arytmią serca, nadciśnieniem tętniczym i pozytywnie wpływają na lipidogram.
Teraz uważaj, bo będą poważne korzyści w poważnych liczbach.
U osób regularnie spożywających ryby ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia (głównie choroby niedokrwiennej serca) może spaść nawet o 36%.
Przypominam, że choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.
Trzeba być samobójcą żeby nie jeść ryb lub nie suplementować EPA i DHA.
Zagrożenia związane z zanieczyszczeniem ryb.
Wiele osób ci powie, że w rybach to jest rtęć, dioksyny, bifenyle i nie ma co ich jeść, bo to niezdrowe. Mają racje. W tym, że są w nich związki potencjalnie szkodliwe, a nie że są niezdrowe. Pamiętaj młody adepcie żywienia, że to dawka czyni truciznę i nie na darmo mądre głowy określają bezpieczne ilości spożycia substancji.
Poniżej tabela, która pokazuje ile konkretnej ryby musi spożyć człowiek o masie 70kg, żeby przekroczyć bezpieczne normy.
Gatunek ryby/produkt |
Ilość ze względu na |
|
Rtęć |
PCB + dl-PCB |
|
Dorsz bałtycki |
ponad 2kg |
około 1kg |
Śledź bałtycki |
ponad 2kg |
około 400g |
Łosoś bałtycki |
ponad 2kg |
100g |
Karp |
3kg |
7kg |
Pstrąg |
ponad 2kg |
>2kg |
Mintaj |
ponad 11kg |
>65kg |
Sola |
ponad 2kg |
>32kg |
Tuńczyk w oleju |
ponad 1kg |
>2kg |
Sardyna w oleju |
ponad 4kg |
330g |
Makrela wędzona |
ponad 2kg |
ponad 1kg |
Łosoś bałtycki wędzony |
ponad 1kg |
75g |
Łosoś norweski wędzony |
ponad 2kg |
575g |
Szprot wędzony |
ponad 4kg |
120g |
Marynowane płaty śledziowe |
ponad 2kg |
475g |
Warto uważać jedynie na łososia bałtyckiego, śledzia bałtyckiego, szproty wędzone i marynowane płaty śledziowe. Jak te ryby będziesz miał z tyłu głowy i nie będziesz szalał z nimi w kuchni to nie ma żadnych powodów do obaw.
Co ciekawe, ilość substancji potencjalnie szkodliwych zależy od kilku czynników. Ryby drapieżne, duże, żyjące długo będą miały ich więcej. Z kolei ryby małe, żyjące krócej, roślinożerne powinny mieć zdecydowanie mniej tych substancji. Nie bez znaczenia jest też jakość wody w akwenie wodnym, w którym żyją. Im bardziej zanieczyszczona woda, tym bardziej zanieczyszczona rybka.
Dla niedowiarków przytoczę pewną analizę naukowców.
Oszacowali oni, że gdyby w populacji 100 000 osób przez 70 lat każdy jadł co tydzień łososia w ilości dostarczającej 1000mg EPA/DHA (około 250g) to w wyniku zanieczyszczeń zawartych w rybie umarłyby dodatkowe 24 osoby. Jednocześnie śmierci w wyniku choroby niedokrwiennej serca uniknęłoby 7125 osób.
Nauka broni się sama.
Podsumowanie.
Regularne spożywanie ryb jest niezbędne do pokrycia zapotrzebowania na kwas EPA oraz DHA i niesie za sobą szereg korzyści. Pozytywnie wpływa na układ krążenia chroniąc nas przed zaburzeniami profilu lipidowego, arytmią serca, nadciśnieniem tętniczym i chorobą wieńcową. Potencjalne związki szkodliwe znajdujące się w rybach nie stanowią dla nas zagrożenia ze względu na ich małe stężenie. Jest tylko kilka gatunków ryb, których spożycie należy monitorować (łosoś bałtycki, śledź bałtycki, szproty wędzone i marynowane płaty śledziowe). Korzyści wynikające z regularnego spożycia ryb znacząco i bez żadnych wątpliwości przewyższają ewentualne i mało realne negatywne skutki wynikające z ich rzekomego zanieczyszczenia. Jeśli nie lubisz ryb to wprowadź suplementację EPA i DHA w ilości 250mg dziennie.
Bibliografia
1. Fish Intake, Contaminants, and Human Health Evaluating the Risks and the Benefits - Dariush Mozaffarian et al.
2. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie - Mirosława Jarosza et al.
3. Intake of Fish and Marine n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Risk of Cardiovascular Disease Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies - Lan Jiang et al.
4. The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid - Delfin Rodriguez-Leyva et al.
5. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality - Victor W. Zhong et al.
6. Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association - Ann C. Skulas-Ray et al.
7. Effects of EPA and DHA on blood pressure and inflammatory factors: a meta-analysis of randomized controlled trials - Xiao-fei Guo et al.